Vakantie Sardinie

Vakantie Sardinie

La Bella Italia! Italie doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is. De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken van Italie maken dat velen hier ieder jaar terugkeren.





La Bella Italia! Grote culturele rijkdom, prachtige natuur en rijke keuken!

De Italiaanse 'laars' in het zuiden van Europa wordt in het noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land!

Wie nu in Italie komt kijkt zijn ogen uit aan de schitterende beelden, schilderijen en fresco's. Maar ook tijdens een wandeling door de mooie steden wordt u overweldigd door de prachtige bouwwerken.

Geschiedenis

Italie kent een uiterst rijke en complexe historie. Terwijl de Grieken Zuid-Italie en Sicilie koloniseerden werden in Centraal-Italie steden gesticht door de Etrusken. Aanvankelijk bezetten de Etrusken de gebieden rond de rivieren Arno en Tiber en de bergen van Apennijnen. Later verhuisden ze naar de Povlakte. Ook Rome kwam in Etruskische handen, maar rond 500 v.C. herwonnen de Romeinen hun zelfstandigheid en begon de groei van het Romeinse Rijk. Ca. 200 v.C. was heel Italie ingenomen.

Met het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw n. Chr. viel het gebied dat wij nu kennen als Italie uiteen in kleine koninkrijken. In de 16de eeuw ontstond, mede gevoed door de Renaissance, het idee van een Italiaanse nationaliteit. In 1861 kwam het Italiaanse koninkrijk tot stand onder leiding van Koning Victor Emanuel II. Met de inlijving van de Kerkelijke Staat kwam in 1871 Italie in haar huidige vorm tot stand.

Cultuur

Geschiedenis en cultuur omringen u overal in Italie. Etruskische tomben, Griekse tempels, Romeinse ruines, Moorse architectuur, barokke fonteinen, Byzantijnse mozaieken, allemaal te vinden in dit land. We noemen maar even de wereldberoemde Duomo in Florence (een van de grootste en meest boeiende gotische kerken ter wereld); de Pinacoteca di Brera in Milaan (waar in een 40-tal zalen werken zijn verzameld van o.a. Rafael, Titiaan, Rubens, van Dyck, en Rembrandt) en het Forum Romanum in Rome (een grote verzameling tempels, openbare gebouwen en gedenktekens).

Tijdens de vierde Settimana della Cultura (week van de cultuur) die wordt gehouden van 15 t/m 21 april is de entree tot alle Italiaanse staatsmusea gratis (en dat zijn er nogal wat!). Ook de archeologische opgravingen, kastelen, tuinen en parken die eigendom zijn van de Italiaanse staat zijn vrij toegankelijk. Speciaal ter ere van de Settimana zijn er ook een aantal locaties die speciaal zijn opengesteld gedurende deze week. Een ervan is de Basilica di Sant"Ippolito sull"Isola Sacra in Rome. Ook worden er bijvoorbeeld speciale rondleidingen gehouden in de Porto di Traiano (haven van Trajanus) en de Libreria Marciana (Marciana bibliotheek) in Venetie.

De Italianen hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van de muziek. Niet alleen hebben ze zowel de piano als ons systeem van muzieknoten uitgevonden, maar ze brachten ook belangrijke componisten als Monteverdi, Vivaldi, Scarlatti, Verdi, Puccini, Bellini en Rossini voort.

Eten en drinken

In Italie bent u op de beste plek om echt goede pizza"s en pasta"s te eten en te genieten van de beste Parmaham, Cappuccino, Espresso en natuurlijk het Italiaanse ijs.

Eten en drinken, vooral van wijn, vormen een wezenlijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Het leven van Italianen lijkt vaak om eten te draaien. Ze lunchen en dineren uitgebreid. Italianen pakken het wat dat betreft heel anders aan dan Nederlanders. 'Piano, piano', even de tijd nemen en genieten van een uitgebreide maaltijd, liefst samen met familie en/of vrienden. Alleen voor het ontbijt nemen ze geen tijd. Een cappuccino en eenzoet croissantje, dat is het. Vaak nemen ze dat staand aan de bar in een cafe, onderweg naar hun werk.

De warme maaltijd bestaat uit gewoonlijk uit vier gangen: "antipasto" (voorgerecht in de vorm van diverse kleine gerechtjes), "il primo piatto" (pastaschotel of risotto), "secondo piatto" (hoofdgerecht: vlees of vis) en als laatste "il dolce" (het dessert).

Restaurants zijn geopend tussen 12.30 uur en 15.00 uur, en "s avonds meestal vanaf 18.00 uur maar soms zelfs pas vanaf 20.00 uur.

Geldzaken

De munteenheid van Italie is de Euro. Over het algemeen kunt u in hotels, restaurants en winkels met creditcards betalen (Eurocard, Mastercard, Visa). Ook Travellers Cheques in Euro's worden veelal geaccepteerd.

U vindt in heel Italie geldautomaten Banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Italie heeft u een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig.

Telefoneren

Om van Italie naar Nederland te bellen draait u 0031 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. Om van Nederland naar Italie te bellen draait u 0039 gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. U kunt vanuit Italie ook een 'collect call' naar Nederland maken. De kosten van het gesprek plus een toeslag komen dan voor rekening van diegene die het gesprek accepteert. Voor een 'collect call' draait u 800 1720031. In alle plaatsen vindt u openbare telefoons.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Italie.

Feestdagen

Nationale feestdagen in Italie zijn: 1 januari Nieuwjaarsdag 6 januari Driekoningen 8 maart Feest van de Vrouw (Mimosa) 11 en 12 april Pasen 25 april Nationale Bevrijdingsdag 1 mei Dag van de Arbeid 2 juni Feest van de Republiek 15 augustus Maria Hemelvaart 1 november Allerheiligen 8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis 25 en 26 december Kerstmis

De belangrijkste feestdag in Italie is 15 augustus, Maria Hemelvaart. Op deze dag is nagenoeg alles gesloten en trekt iedereen naar de kustplaatsen.

Fooien

Het is gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven (10%).

Medische hulp

In alle grote steden vindt u ziekenhuizen, en in de kleinere plaatsen zijn er dokters en apotheken. De apotheken (farmacia) zijn te herkennen aan een groen kruis en zijn tijdens de winkeltijden geopend.

Voltage

De netspanning in Italie is hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met platte polen. Een verloopstekker kunt u kopen in de supermarkt.

Taal

In Italie wordt natuurlijk Italiaans gesproken. In de toeristische gebieden kunt u goed uit de voeten met Engels en Duits.

Drinkwater

Het leidingwater in Italie is te drinken maar voor de zekerheid raden we u aan flessen mineraalwater te kopen.

Openbaar vervoer

In de grote steden rijden er bussen en soms ook trams. Rome kent ook een paar ondergrondse lijnen. Buskaartjes voor streekbussen koopt u in de bus, maar kaartjes voor de stadsbussen dient u vooraf te kopen bij de "Tabacchaio" winkels. De officiele taxi's zijn voorzien van een meter en de tarieven zijn te vergelijken met de tarieven in Nederland. Vraagt u vooraf een prijsindicatie.

Verkeersbureau

Italiaans Verkeersbureau Stadhouderskade 2 1054 ES Amsterdam Telefoon: 020-6168244

Wat kunt u allemaal zien in Italie

In Italie kunt u genieten van een Zon-, zee- en strandvakantie, Cultuurvakantie, Stedentrip of Rondreis. Italie is te verdelen in verschillende streken: De Dolomieten, Italiaanse Riviera, het Gardameer, Golf van Venetie, Toscane, Umbrie en niet te vergeten Sicilie. Elke regio heeft zijn eigen uitstraling, zowel in de zomer als in de winter. Dit geldt overigens ook voor de meren in het noorden. En dan hebben we het nog niet eens over Roma, Venezia, Milano of een van de andere prachtige steden. Aangezien Italie maar liefst twintig regioni heeft, kunt u uw leven lang naar dit fascinerende land op vakantie gaan zonder in herhaling te vervallen.

Rome

'La Citta Eterna', de Eeuwige stad. Een stad vol met sfeervolle pleinen, fonteinen en prachtige parken. Haal u hart op aan de vele monumenten die de stad u te bieden heeft. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Sint Pieter, de Catacomben van San Calisto of aan de Vaticaanse Musea.

Pompeii

De stad Pompeii, vlakbij Napels, is zeer bijzonder. Al in 79 na Christus is de vulkaan Vesuvius uitgebarsten en deze heeft Pompeii met een dikke laag as en lava bedekt. De Italianen zijn nu nog steeds bezig met het uitgraven van deze verborgen stad.

Venetie

Natuurlijk is een bezoek aan Venetie de moeite waard! Te voet of per boot kunt u deze romantische stad bij uitstek verkennen. In Venetie wordt nog altijd de traditie van het handwerken in ere gehouden. Behalve glas en kantwerk vindt u topkwaliteit mode en lederwaren, antiek en juwelen.

Milaan

De hoofdstad van Lombardije is rijk aan architectonische en culturele hoogstandjes, waaronder de imposante Dom en het Scala-theater. Uiteraard flaneert u door de beroemde en luxueuze overdekte winkelgalerij Vittorio Emanuelle II waar u zeker zult ontdekken waarom Milaan een van de belangrijkste modesteden ter wereld is.

Kusten/meren

De Adriatische kust is het meest ontwikkelde toeristische gedeelte van de kuststrook. De Noord-Italiaanse meren zijn al jaren een geliefde vakantiebestemming van vele Nederlanders. Elk meer heeft zijn eigen schoonheid. Ontdekt u zelf het Lago Maggiore of het Comomeer of wat dacht u van het Gardameer!!

Patroonheiligen

Italie kent een aantal katholieke feestdagen (hoe kan het ook anders in een land waar het merendeel van de bewoners katholiek is). Naast de bekende feestdagen zoals Natale (Kerst), en Capodanno (Oud en Nieuw), kennen diverse steden ook een eigen heiligendag waarop de patroonheilige wordt geeerd. Op deze dagen komt het openbare leven in Italie tot stilstand. Zowel publieke instanties (de gemeentelijke instellingen, banken en postkantoren) als winkels zijn gesloten. Valt de desbetreffende feestdag bovendien op een donderdag, dan wordt op kantoor al snel een "ponte" gemaakt, waardoor de kantoren ook op vrijdag gesloten zijn.

La Befana

In Italie is het niet Sinterklaas die als grote kindervriend wordt bestempeld of Babbo Natale (de kerstman), maar La Befana een kleine, oude dame (geen heks!) die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes en snoepjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest.

Il Carnevale di Venezia

Het Carnevale di Venezia spreekt velen tot de verbeelding. Niet in de minste plaats vanwege de prachtige gewaden en maskers. Maar natuurlijk ook vanwege de feesten, bals en voorstellingen. 'Fare la bella figura' daar draait het tegenwoordig met name om. Vroeger daarentegen vormden de maskers en gewaden een fantastische vermomming, waardoor iedereen zich anders voor kon doen dan in het dagelijkse leven.

Mocht je nog geen masker hebben, kan je dit alsnog aanschaffen op Campo San Polo, vlakbij de Ponte Rialto. Hier vindt ook iedere dag van 10.00 uur tot 18.00 uur het kindercarnaval plaats.